Compleet nieuwe werkkledingcollectie

door grondige ontwikkeling
Pers 2010 - MASCOT® INDUSTRY
Maandag 25 Oktober 2010

Wat wilt u? Dat was de vraag aan de vele wasserijen en grote eindgebruikers die in 2009 bezoek kregen van de ontwerpers en productontwikkelaars van MASCOT.

MASCOT had zich een doel gesteld, namelijk het ontwikkelen van dé perfecte werkkledingcollectie voor industriële eindgebruikers en wasserijen.

Een design dat op de eindgebruiker (de drager) is gebaseerd, is een belangrijk deel van het ontwikkelingsproces van MASCOT. Daarom vindt het ontwikkelingsproces voor een groot deel plaats bij eindgebruikers. Tijdens bezoeken van de productontwikkelingsafdeling aan wasserijen in verschillende landen kreeg men waardevolle feedback. Maar met name de visuele indruk gaf voldoende inspiratie voor de productontwikkeling van de nieuwe industriële collectie.

Met aandacht voor de industrie

“Alleen al door bij de wasserijen om ons heen te kijken, kregen we een goede indruk van hoe we met een betere oplossing konden komen. We zagen erg versleten en verbleekte werkkleding die er zelfs na slechts een paar keer wassen grauw uitzag”, aldus Lena Bay, hoofd van de productontwikkelingsafdeling van MASCOT. “De kleding raakte uit model en de hoeken van de zakkleppen krulden omhoog. Dat zijn niet echt dingen die van betekenis zijn voor de functionaliteit, maar wij streven naar perfectie in zowel functionaliteit als uitstraling.”

Bij de eindgebruiker

Bij de eindgebruikers ligt er juist meer nadruk op de uitstraling. Werknemers in de industrie zijn gewend aan gewone werkkleding met weinig functionaliteit, die meestal kobaltblauw is. Die tijd is voorbij en nu willen ook de industriële eindgebruikers werkkleding met veel bewegingsvrijheid en die precies aansluit op hun werkzaamheden. “Volgens de eindgebruikers bestaat de droomcollectie uit een doordachte, goed geprijsde en niet te veel gestileerde lijn met diverse producten voor verschillende werkzaamheden”, zegt hoofdontwerper Helle Bruhns. Dat de werknemers binnen een bedrijf voor verschillende werkkleding kunnen kiezen en toch een gemeenschappelijke uitstraling behouden, is een nieuwe eis van de industriële eindgebruiker. Vandaag de dag is het belangrijk dat je het gevoel hebt dat je door de kleding deel uitmaakt van de corporate identity van het bedrijf.

Bij de wasserijen

Werkkleding die door grote industriële bedrijven wordt gebruikt, wordt vaak industrieel gewassen bij grote wasserijen. Daarom was het ook belangrijk om de wasserijen te raadplegen. “Ons doel was het ontwikkelen van een collectie waar geen enkele wasserij iets op aan te merken kon hebben”, vertelt Lena Bay, die met name bij een aantal grote Duitse wasserijen veel kennis opdeed. En dat is nogal iets als het gaat om kleding die alle industriële was- en droogprocessen moet kunnen weerstaan. De wasserijen hadden ook een aantal eisen en wensen, bijvoorbeeld voor ophanglusjes, het weglaten van klittenband waar tijdens het wassen pluizen op komen en dat de knopen gemakkelijk vervangen kunnen worden.

2010 Pers - Aantal werknemers: Tested to work geldt in hoge mate op alle gebieden als Lena Bay (staand) de productontwikkelingsafdeling aanstuurt. Het grote gebruikerspanel van MASCOT test, beoordeelt en geeft feedback over genaaide prototypen van de kleding. Ook producten van potentiële leveranciers en stofsoorten worden grondig in het laboratorium getest.

Nieuw op de markt

Bij MASCOT kunnen we gelukkig zeggen dat aan alle behoeften is voldaan met de nieuwe collectie die de passende naam MASCOT® INDUSTRY heeft. Maar dat is nog niet alles. MASCOT heeft producten gelanceerd die speciaal voor de industrie zijn bestemd en die van canvasweefsel zijn gemaakt en dat is nieuw op de markt. Canvas heeft een iets meer open weefstructuur dan bijvoorbeeld het traditionele industrieweefsel twill, dat ook in de nieuwe collectie is opgenomen. Het canvas is daardoor luchtiger en meer geschikt voor binnen en in warme omgevingen. Het heeft een grove en enigszins andere, coole look die nieuw en fris oogt en ook enkele discrete contraststiksels. Door de weefstructuur is de broek ook lichter en aangezien wasserijen per kilo wassen, is dat een belangrijk en voordelig detail, omdat nu meer kledingstukken per keer kunnen worden gewassen. Dat is ook goed voor het milieu.

Tested to work

MASCOT hanteert al jaren de slogan en werkwijze ’tested to work’. En dat is geen gebakken lucht, want elk metergoed en elk product wordt in zowel het laboratorium als in de praktijk grondig getest voordat het in bulk wordt geproduceerd. Er zijn dus heel veel testen in het laboratorium nodig om precies het juist vervaardigde canvasweefsel te vinden dat het zware, industriële wasproces aankan en er daarna nog steeds representatief uitziet. De pasvorm wordt daarna getest door het grote gebruikerspanel van MASCOT, dat de prototypes van de kleding tijdens hun dagelijkse werkzaamheden draagt. Tijdens de testperiode geven ze continu hun ervaringen en verbeteringsmogelijkheden te kennen. Ten slotte werden de genaaide modellen in alle kleuren voor verder onderzoek naar de wasserijen gestuurd om er zeker van te zijn dat de kleding het ook echt aankon. Pas daarna werd de kleding in bulk geproduceerd. Met name door de lange onderzoeks- en testfase heeft MASCOT, vanaf het moment waarop het allereerste idee ontstaat, maar liefst 18-24 maanden nodig voor het ontwikkelen van producten. We willen er zeker van zijn dat de kleding in alle opzichten absoluut ‘tested to work’ is, voordat het wordt gelanceerd.

MASCOT® INDUSTRY - Werkbroeken - Pers 2010 We wilden heel graag een canvaskwaliteit vinden, die we heel goed konden gebruiken voor een kledinglijn voor industriële eindgebruikers. Canvas heeft een grove structuur die voor een coole look zorgt en die zeer aangenaam aanvoelt. Bovendien weerstaat canvas het industriële was- en droogprocessen én behoudt het vorm en kleur. En dat is nieuw in de branche.

Feiten over MASCOT® INDUSTRY

MASCOT® INDUSTRY, de nieuwe collectie van MASCOT voor industriële eindgebruikers, bestaat uit 22 producten. Het gaat met name om canvasproducten - zowel gewone werkkleding als winterkleding - en er zijn ook een aantal twillproducten die zonder problemen met de canvasproducten kunnen worden gecombineerd. Een van de twillproducten is een overall met een geheel nieuw ontwikkelde pasvorm. De producten zijn nu bij de dealers verkrijgbaar.

Werkkleding - MASCOT® INDUSTRY - 2010